Gryungen

Avisa til Ungdomslaget Gry


Gryungen på nett

 

Gryungen var den håndskrevne avisa til ungdomslaget Gry på Myrland. Medlemmene (eller “lemmene”, som noen skrev) leverte bidrag til avisa. Disse ble ført sirlig inn i protokoller av den til enhver tid fungerende redaktør, og lest høyt på møtene i ungdomslaget.
Det er bevart flere slike protokoller – ti små kladdebøker og tre protokoller i A4-størrelse, skrevet i perioden fra 1926 til 1958.
I Gryungen skrev myrlendingene dikt, vitser, morsomme historier og litt av hvert ellers. Språkformen varierer: noe er skrevet på nynorsk, noe på bokmål og noe på dialekt.
Hendelser i bygda ble kommentert på ymse vis. Gjorde noen en tabbe eller hadde et godt øye til hverandre sånn i all stillhet, så skulle de slett ikke føle seg for trygge på at det ikke havna en snutt om det i Gryungen. Var historia treffsikkert kommentert kunne de også regne med at den ble behørig gjenfortalt i lange tider etterpå. Den myrlandske jungeltelegrafen hadde en så effektiv markedsføringssfunksjon for Gryungen at en hver sladrebladredaktør i våre dager bare kan bli grønn av misunnelse.
Vi kommer til å legge tekstene fra Gryungen her etterhvert som vi får skrevet dem av.
Dersom noen flere har lyst å bidra med å skrive av protokollene, er det kjempefint. Jeg (Sissel) er i gang med å fotografere dem av, og håper å kunne få laga PDF-filer av dem. Det vil også bli enklere å fordele arbeidet med å skrive dem av når vi har dem avfotografert, slik at flere kan ta noen sider hver.
Og dersom noen kjenner til flere slike protokoller hadde det vært morsomt å vite det også.
Ta kontakt med Sissel dersom du kan tenke deg å skrive av noen sider av Gryungen. (sissel_henriksen@hotmail.com)
  1. Ingen kommentarer enda.
Du må logge inn for å poste en kommentar.