Hjem > Historie, Slekt > Lange slektsrøtter på Myrland

Lange slektsrøtter på Myrland

Jeg har begynt å se på dataene i slektshistorie for Hadsel, «Slekt i Hadsel» , og sammenliknet med det jeg sitter på av fakta om slektene på Myrland.

“Slekt i Hadsel” finner du her (Myrland på side 142):

https://www.hadsel.kommune.no/slektshistorie-hadsel-fra-1610-til-1950.5885006-384530.html

Der er mye som mangler i “Slekt i Hadsel”, og en del feil, men også mange interessante nye opplysninger.

En ting som er ganske morsomt, er at disse dataene viser at mange av oss faktisk har slektsrøtter på Myrland helt tilbake til en som hette Hans Mikkelsen, som var født på Myrland i 1659.

Hans Mikkelsen ble gift i 1698 med Anne Mikkelsdatter, født 1676 på Sandnes.

Deres datter Ingeborg ble gift i 1735 med Erik Johansen.

Ingeborg og Erik ble foreldre til Hans Eriksen (1733-1813), la oss kalle ham Hans Eriksen nr. 1.

Hans Eriksen nr 1. giftet seg i 1762 med Berit Martha Rasmusdatter (1734-1812).

De ble foreldre til Erik Hansen (1765-1811), som giftet seg i 1787 med Stina Dram (ca. 1760-1790).

Erik og Stina fikk datteren Berit Martha (født 1787) og sønnen Hans Eriksen (1790-1862), la oss kalle ham Hans Eriksen nr. 2.

Dette har ikke Slekt i Hadsel fått med seg. De lister opp fire barn i Eriks andre ekteskap, med ei som hette Adelus (!), og der står Berit Marta som deres eldste datter, trass i at Erik og Adelus først ble gift i 1792.

Åkke som: der går ei ubrutt slektslinje fra han der Hans som ble født i 1659 og fram til mange av dagens myrlendinger.

Det gjelder alle de av oss som er etterkommere etter Hans Eriksen nr 2, født 1790.

Hans  (1790-1862) og kona Gurine Schultz (ca 1796-1880, fra Holdøy) hadde mange barn, og særlig tre av dem, Ola (f. 1816) Hans (f 1828) og Vilhelm (Kristian Vilhelm Vith, f. 1833) har mange etterkommere med tilknytning til Myrland.

Av Olas barn kan jeg nevne Oluf, far til Allis, morfar til Laila, og oldefar til Linda. Og Helene Elise, som bodde på Nordgården, var gift med Seberg Aronsen og mor til Alf, Otto (min morfar), Signe, Aagot, Valborg og Einar.

Av Hans barn kan jeg nevne datter Hansine, som flyttet til Falkfjorden og var mor til min farfar Harald.

Av Vilhelms barn kan jeg nevne:

* Gunelie, som var gift med Jens Ludvig Abelsen, og mor til Jens Abelsen som bodde i Heimergården, og til Dagmar, som var gift med Ingvald.

* Hilda, som bodde i det hvite huset ved Sanden, mor til blant annet Solveig (Stures bestemor), Vilhelm, og Anna (mor til Ragnhild, bestemor til Halvard, som har huset nå). Og mor til Aslaug, som var gift med Jens Abelsen.

* Alfred, som bodde i Ratet (det hvite huset ved veien oppover mot oss på Rydningen), og var far til min farmor Gudrun.

*Peder, far til Hans Pedersen på Steinnesset (Kurts bestefar) og til Wilhelmine, som bodde i Vika, ved ungdomshuset.

Den andre store slektsgreina på Myrland er etter Abel Jonsen (f 1800) og Lucia Magdalena Riber (1799), som var foreldre til Jens Ludvig Abelsen (far til Jens Helenert Abelsen som bodde i Heimergården), og til Andreas (far til Stefanus), som dyrka opp Fjordbakken, og til Jon, som dyrka opp Kvannbekken. Jon var far til Jensine, farfar til Petra og oldefar til Ingrid.

Alle av Fjordbakk-slekt har Abel og Lucia som aner. Det har også Abelsen-slekta, og Ingrid og hennes etterkommere.

Noen av oss av Fjordbakken-slekt er også i slekt med Hans Eriksen-greina, her har det jo vært giftermål på kryss og tvers. Det gjelder ikke minst ekteparene Sara-Otto, Arne-Aagoth og Roland-Valborg, der tre søsken gifta seg med tre søsken. Også etterkommerne etter Jens Ludvig Abelsen og Gunelie er fra begge slektene.

Abel Jonsen ble født på Myrland, Far hans var Jon Jonsen (f 1767 i Brottøy) og mor Berit Christina Rasmusdatter. Forfedrene lenger bakover bodde i Brottøya, og enda lenger tilbake i Raften, der den eldste jeg har data på, som også het Jon Jonsen, ble født i 1644.

Jon Jonsen (f. 1767) sin far Jon Olsen(1723-1770) var først gift med Engel Iversdatter, som var mor til Jon Jonsen, og deretter gift med Anne Monsdatter, sønnedatter til Hans Mikkelsen (f 1659 på Myrland), så der var det også en link.

Alt i alt er det nok riktig som en av mine svigerbrødre sa: «Det var nå ei Guds løkka at dokker kom dokker ut og begynte å finne ektefolk lenger unna».

Eller som han Geir kommenterte her nylig: «Det var jo ikke rart at det ble mye gifting i nærområdet, de hadde jo bare robåt å ta seg fram med». 🙂

Sissel Henriksen, 05. juli 2016

Se også:

Historie

 

  1. Ingen kommentarer enda.
Du må logge inn for å poste en kommentar.